Porkkalan lukion yhdeksän innokasta opiskelijaa ja kaksi opettajaa matkusti lokakuussa kahdeksi viikoksi Seattleen. Matka oli huipentuma EINO-projektille, joka käynnistyi jo vuotta aiemmin. Ryhmän saapuessa kumppanikoululle University Prepiin suomalaiset otettiin vastaan lämpimästi Suomen lippuja heilutellen.
Ensimmäinen viikkomme alkoi esittäytymisellä. Kerroimme keskeisiä faktoja Suomesta ja Porkkalan lukiosta ja lopuksi ohjasimme monen sadan opiskelijan joukon tanssimaan kanssamme suomalaisen letkajenkan. Vierailun ajan meille järjestettiin monipuolista ohjelmaa, ja pääsimme muun muassa kokemaan aidon yhdysvaltalaisen halloweenin, tutustumaan Seattlen keskeisiin nähtävyyksiin ja seuraamaan isoa televisioitua lentopallo-ottelua. Koululla osallistuimme oppitunneille ja esittelimme opiskelijoille Suomea ja suomalaista yhteiskuntaa, kuten koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmiämme, tasa-arvokysymyksiä ja poliittista järjestelmäämme. Nämä aiheet herättivät paljon kiinnostusta paikallisissa opiskelijoissa. Lisäksi tutustuimme esimerkiksi koulun kerhotoimintaan (kukkaruukkujen maalauksesta keskustelukerhoihin), urheilujoukkueisiin ja Makerspaceen, jossa opiskellaan muun muassa VR-lasien avulla sekä drooneja ohjelmoimalla.
Toisen viikkomme huipensi osallistuminen Malli-YK-kokouksiin yhteiskuntaopin ryhmän kanssa. Kyseessä on simulaatio YK:n yleiskokouksesta, ja Porkkalan lukion opiskelijat edustivat kolmea eri maata (Tanskaa, Qataria, Suomea). Ensimmäisen kokouksen aiheena oli vesi ja toisen ilmastonmuutos. Malli-YK-kokoukset olivat varsin hauskoja ja auttoivat hahmottamaan kansainvälistä politiikkaa ja harjoittelemaan diplomaattisia neuvottelutaitoja.
Matkamme päätteeksi vierailimme vielä Washingtonin yliopiston skandinaavisten kielten laitoksella, jossa voi opiskella myös suomen kieltä. Tapasimme siellä suomen kielen opiskelijoita ja opimme, että Seattleen on mennyt aikoinaan paljon siirtolaisia Pohjoismaista. Tähän liittyen vierailimme vielä Ballard-nimisellä alueella, jossa asuu paljon Pohjoismaista muuttaneita. Kävimme siellä kansallisessa pohjoismaisessa museossa, jossa pääsimme oppimaan Pohjoismaiden historiasta lisää sekä tarkistamaan, ovatko Suomeen liittyvät faktat oikein. Jäähyväiset uusille ystävillemme jätettiin, kun menimme viimeisenä iltana luistelemaan paikallisen jääkiekkoseuran Seattle Krakenin jäähallille, jossa me suomalaiset saimme hämmästyttää luistelutaidoillamme.
Claudia Johansson, opiskelija
Eevi Myllylahti, opettaja
Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö toimii osarahoittajana.