Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkintoon sisältyy vähintään neljä koetta seuraavasti:

äidinkielen koe (pakollinen)
toisen kotimaisen kielen koe A- tai B-taso (valinnainen)
vieraan kielen koe A- tai B-taso (valinnainen)
matematiikan koe A- tai B-taso (valinnainen)
reaaliaineiden koe (valinnainen).

Äidinkielen koe on kaikille pakollinen, muut kokeet ovat valinnaisia. Toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen ja matematiikan kokeessa järjestetään kahdentasoiset kokeet, joista voi valita, kumpaan kokeeseen osallistuu. Kuitenkin vähintään yhdessä pakollisessa aineessa tulee suorittaa vaativampi koe. Pakollisten kokeiden lisäksi voi osallistua yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen.

Ainereaalin ylioppilaskoe järjestetään kahtena päivänä samalla tutkintokerralla siten, että yksi ainereaali kirjoitetaan yhtenä päivänä. Kahdesta ainereaalin kokeesta vain yksi on pakollinen, muut ylimääräisiä.

Ylioppilaskokeeseen voi osallistua, kun on suorittanut ylioppilaskokeena olevan oppiaineen kaikki pakolliset kurssit. Ylioppilastutkinnon voi suorittaa yhdessä erässä tai hajauttaa enintään kolmeksi peräkkäiseksi tutkintokerraksi. Ylioppilastutkintoa voi myöhemmin täydentää.

Ylioppilastutkintolautakunta
Digabi - Virtaa ylioppilastutkintoon!
Siirtyminen sähköisiin ylioppilaskijoituksiin

Opon esitys, 4.4.2016 vanhempainilta